Svršky, hadříčky a jiné látky tělo kryjící Dánského království

Článek z července 2014

Zdravím vás z Prahy, kde mě s výbornou zprávou zastihl můj vlastník Vlastík, jehož článek o tom, jak to chodí v Dánsku, jste si mohli přečíst v září a je na blogu rozhodně jedním z nejpopulárnějších článků. Nyní se rozhodl napsat o dánské módě...
V minulé lekci Dánské kultury jsme se v obecné rovině věnovali životu v Dánsku, při té příležitosti jsme zmínili vysoce hlubokomyslné téma jako je studium na vysoké škole. Dnes bychom si mohli vyhoditi lehce z kopýtka a věnovati se značně povrchnímu tématu jako je odívání, aneb není nic důležitějšího než správně zvolený hadry, obzvláště v Dánsku.

Není nic nepříjemnějšího, než když se na vás Dán podívá a pozná, že jste odjinud nebo dokonce odněkud z východu (tohle je typické označení pro všechny postkomunistické země vyjma Německa bez ohledu na jejich zeměpisnou polohu). Postupem času jsem tedy začal zjišťovat, že se budu muset přizpůsobit místnímu stylu, nebo se mu alespoň přiblížit.

Móda kodaňských ulic by se dala ve zkratce charakterizovat jako velmi pohodlná, jednoduchá - téměř až minimalistická. Co je na oblékání v Kodani velmi důležité: vypadat jako všichni ostatní, nebo alespoň nevyčnívat moc z řady, takže když budete kopírovat ostatní, neuděláte chybu.

Kapitola sama o sobě jsou barvy. Osobně miluji oblékat si výrazné barvy a stylovat se více do funky proudu. Jedna z mých velmi oblíbených barviček byla žabičkově zelená. Barva absolutně neslučitelná s přežitím v kodaňské džungli. Módní policii jsem neunikl a bylo mi řečeno kamarádem, že takto rozhodně ne! Proto kousky jako zelené brýle, jasně zelené konversky, zelená čepice a zelený batoh leží již nějakou dobu ve skříni.

Vlastíku, takhle tedy ne, té zelené je moc!

U domorodců je z barev nejoblíbenější černá, bílá a šedá. Především dívky vykazují zvýšenou afinitu k černé, někdy to dívčiny dotáhnou tak daleko, že nemají na sobě jediný kus oblečení jiné barvy - těmto úchylným stvořením pak přezdívám nindžové. Pokud si Dán oblékne barvy, tak většinou pastelové a silně tlumené. Oblíbená je modrá, vínová.

Nyní bychom se dostali k popisu jednotlivých pohlaví. Ženy, jak už bylo napsáno, nosí velmi rády černou barvu. Někdy se i odvážou a zvolí nějaký bílý kousek. Koloritem každé blonďaté vikingské ženy je však účes. Zásadní je drdol, který je vyčesaný tak vysoko, že popírá gravitační zákony s tím, že musí vždy spousta vlasů ledabyle vyčnívat a vytvářet tak dojem naprosté ledabylosti. Nevím, jak dlouho jim trvá ten účes vytvořit, ale více jak 4 vteřiny to nebude…

Ano, drdol tu nosí všechny dívky...

Co je zajímavé, že jsem zde ještě nepotkal dívku s nalakovanými nehty. Především jsem si to uvědomil, když jsem dojel na návštěvu domů a viděl jsem všechny ty zmalované hnáty v českých ulicích, ženy s nehty tak nepřirozeně dlouhými, že bych se od nich bál i pohlazení.
Jelikož nejsem úplně módní odborník, tak než zdlouhavě popisovat, co si dívky dokáží na sebe navléknout, tak uvádím několik fotek...

Toto je archetyp dánské dívky od hlavy až k patě (source: studded-hearts.com)

Velmi typicky oblečená dívka (source: dulcelocuraecofashion.wordpress.com)

Z legrace říkám, že Dánové mají svůj fake swag a jsou nepovedení hipstři zároveň. Kluci totiž dokázali nějak zkombinovat tyto dva proudy v jeden celek. U kluků frčí poslední dobou skinny jeans, především černé barvy, nebo pláťáky tlumených barev. Tepláky jsou prakticky úplně tabu. Trička jsou preferována jednobarevná bez potisků. Často se nosí v Kodani pohodlné volné košile, a to v mnohem větší míře než v Česku. Co se týče účesu, tak oproti dívkám to vypadá, že muži tráví jeho úpravou většinu dne. Čím více gelu, tím víc Danish. Pokud kluci nemají ráno čas, tak jednoduše nasadí čapku nebo flexu a vyjdou do ulic. Co jsem také zpozoroval, že hodně lidí tu má plnovous, nebo několikadenní strniště. Hladké tváře zde zkrátka netáhnou.

Dánský chlapec (source:thelocals.dk)

Až na ty botky, hodně skandinávský look. Samozřejmě bez neforemného batohu by to nešlo.  (source:thelocals.dk) 

Co je pro obě pohlaví totožné, tak je láska k teniskám. Většina lidí tu běžně nosí sportovní běžeckou obuv jako dennodenní součást oděvu. Hlavní je se cítit pohodlně. Například ženy na vysokém podpatku uvidíme opravdu jen velmi málo.

Běžecká obuv se nosí ke všemu… (source: thelocals.dk)

A nebylo by to Dánsko, kdybychom nezmínili šály. Už na konci měsíce října všichni vytáhnou šálu a nosí ji do začátku dubna, což je víceméně do doby, než se začnou nehorázně potit, jelikož teploty vystoupí k závratným 10 stupňům… Žádný blázen by tedy nenosil šálu, a svršky se odhazují také. Co se týče šál, tak je tu jedno jediné pravidlo: čím delší, tím lepší! A možná i druhé: udělej si sám. Velmi se totiž oceňuje, pokud si šálu upletete sami.

Svůj dánský look podtrhnete ještě více, pokud seženete batoh po dědečkovi, nebo si pořídíte jeden značky Fjallraven. Deklarují, že má batoh vydržet snad 30 let a v mnoha případech to tak i podle toho vypadá. Čím potrhanější a špinavější, tím lepší.

Samozřejmě můžete najít spoustu výjimek z toho, co jsem napsal. Před několika dny jsem viděl v metru pána v ponožkách a sandálech, ale bylo horko, tak mu to promineme. :-D Nutno však podotknout, že to bylo poprvé, co jsem toto módní zvěrstvo tady viděl aneb zkuste si vyjít v parném letním dni do ulic třebas Brna, jeden se nebude stačit divit...


Každopádně každému doporučuji se do Kodaně podívat a přesvědčit se o realitě na vlastní oči. Především v létě je Kodaň pastva pro oko!

Článek z července 2014

Komentáře

Oblíbené příspěvky